Audities instrumentalisten

Speel mee met de Bachvereniging

De Nederlandse Bachvereniging zoekt instrumentalisten
• Voor het Young Bach Fellowship, het jong talentprogramma van de Nederlandse Bachvereniging: 2 violen, 1 altviool, 1 cello, 1 traverso en 1 hobo (geboren na 1 mei 1986)
• Voor het project Concerto Supergrosso in februari 2020 (i.s.m. Conservatorium van Amsterdam en Koninklijk Conservatorium Den Haag): 8 violen, 2 altviolen, 2 celli, 2 contrabassen, 1 klavecimbel, 1 theorbe en 1 hobo

Audities voor instrumentalisten vinden plaats op maandag 11 en maandag 18 februari 2019 op het Conservatorium van Amsterdam. Aanmelden kan tot en met 11 januari 2019. Auditanten dienen woonachtig te zijn in Nederland.

For English click here

Eisen

• Professionele instrumentale opleiding (hoeft nog niet afgerond te zijn)
• Goede techniek, muzikaliteit en ‘sprekende’ manier van spelen
• Grote motivatie voor en ervaring met ensemblerepertoire
• Affectie met de muziekstijlen van de 17e en 18e eeuw
• Snel en flexibel (een stuk a prima vista kan deel uitmaken van de auditie)
• Zelfstandig en expressief

Repertoire per instrument
Viool:
• J.S. Bach: Largo (3e deel) uit Sonate nr. 3 in C groot voor solo viool (BWV 1005) of J.S. Bach: Andante (3e deel) uit Sonate nr. 2 in a klein voor solo viool (BWV 1003)
• Een snel deel van een sonate naar keuze (vóór 1800 en niet van J.S. Bach) met continuo/begeleiding

Altviool:
• J.S. Bach: Adagio (1e deel) uit Sonate nr. 1 in G groot voor gamba (altviool) (BWV 1027)
• F.A. Hoffmeister: Menuettino uit Etude nr. 2 (uit 12 Etudes pour Alto Viola)
• Een stuk naar keuze (vóór 1800 en niet van J.S. Bach), solo of met continuo/begeleiding

Cello:
• J.S. Bach: Sarabande uit één van de Cellosuites
• J. Duport: Etude nr. 7
• J.S. Bach: Aria ‘Komm in mein Herzenshaus‘ uit Ein feste Burg ist unser Gott (BWV 80)

Contrabas:
• J.S. Bach: Kyrie uit Hohe Messe (BWV 232), op 16-voet instrument
• J.S. Bach: Sinfonia uit Gleich wie der Regen und Schnee vom Himmel fällt (BWV 18),
op 8 of 16-voet instrument. Gebruik Weimar versie (g klein) voor 8-voet en Leipzig versie (a klein) voor 16-voet.
• G.B. Vitali: een deel van Partite sopra diverse sonate (op 8-voet) of D. Dragonetti: een Waltz voor solo contrabas (op 16-voet)
NB: kandidaten hebben ook de optie om op een 8-voet-instrument te spelen

Klavecimbel:
• J.S. Bach: Prelude en Fuga of Suite
• Werk uit de Franse barok (17e of 18e eeuw)
• Basso continuo: aria met sopraan van Bach, Handel of Telemann

Theorbe:
• Solo: Toccata & Preludio en dans (variatie) van bijv. A. Piccinini, J.H. Kapsperger, B. Castaldi of langzaam & snel deel uit een suite van bijv. R. de Visée of E. Lemoine
• Basso continuo: Aria & recitatief uit passie van J.S. Bach en/of recitatief & solomotet van C. Monteverdi (opera/Vespers) of langzaam & snel deel uit Concerto Grosso van bijv. A. Corelli of G. Muffat
NB: De aria’s/recitatieven moeten door een sopraan kunnen gezongen worden.

Hobo:
• J.S. Bach: Aria 'Seufzer, Tränen, Kummer, Not…' uit Ich hatte viel Bekümmernis (BWV 21)
• Een stuk naar keuze: oboe d’amore of oboe da caccia

Traverso:
• Aria 'Ich bin in mir vergnügt...’ uit Ich bin in mir vergnügt (BWV 204)
• Een solowerk uit de barok naar keuze (al dan niet met basso continuo) met in ieder geval een virtuoos en een langzaam deel

Alle aria’s moeten heel “tekst-bewust” gespeeld worden, met begrip van het affect en betekenis van de tekst, en ook met articulatie, nuancering etc. die door de tekst aangeduid zijn. Voor de basso continuo-stukken is er een zanger van de Bachvereniging aanwezig om te begeleiden.

Auditiecommissie
De audities worden begeleid door Siebe Henstra op orgel/klavecimbel (toonhoogte is a = 415 Hz). De auditiecommissie bestaat uit Shunske Sato (artistiek leider Nederlandse Bachvereniging), Lucia Swarts, Marten Root en Siebe Henstra.

Aanmeldingsprocedure
Stuur een e-mail met jouw naam, adres, telefoonnummer, instrument, geboortedatum, CV en een recente geluidsopname vóór 11 januari 2019 naar Imke Deters via imke.deters@bachvereniging.nl. Voor vragen kun je ook bij Imke terecht.