M. Haydn & W.A. Mozart

Requiem Requiem

De achtergrond

Requiem

De vrienden Wolfgang Amadeus Mozart en Michael Haydn schreven allebei een majestueuze dodenmis. De twee werken blijken bijna net zo nauw verwant als hun componisten.

Een indrukwekkende muur van geluid.“

Zoveel mythes als er kleven aan Mozarts Requiem, zo obscuur blijft de Missa pro defuncto Archiepiscopo Sigismondo van Michael Haydn, jongere broer van Joseph. En dat terwijl de briljante Amadeus zoveel van dat werk had opgepikt toen hij – wellicht zelfs in het orkest! – aanwezig was bij de herdenkingsdienst in 1771 waar het requiem werd gespeeld. Haydns mis doet je huiveren door een prachtig gebruik van klankkleur, zoals de indrukwekkende muur van geluid in de stukken met vier trompetten. Twintig jaar later maakte Mozart in zijn eigen Requiem opvallend vaak soortgelijke keuzes als Haydn. Twee kinderen van hun tijd, of had Mozart een ijzersterk geheugen voor drama van de allerhoogste plank? Volop voer voor muziekdetectives dus in dit roerende programma onder leiding van barokheld Nicholas McGegan.

Het concert

Werken en Uitvoering

Werken

MICHAEL HAYDN