

Prelude in d klein
BWV 926 uitgevoerd door Adriel González
Maltezerhuis, Utrecht
Achter de muziek
Stapje voor stapje
Een oefenwerkje voor Wilhelm Friedemann Bach, officieel van vaders hand
Het woord ‘menuet’ zou zijn afgeleid van ‘menu pas’, Frans voor ‘kleine stap’. De Franse barokdans met zijn driedelige maatsoort bleef tot diep in de negentiende eeuw in heel Europa populair. De opkomst van de dans vrij precies te duiden: het was de favoriete dans aan het hof van Lodewijk XIV. De branle, de populaire volkse dans uit de zestiende eeuw, groeide rond 1650 uit tot het hoofse menuet de Poitou, een snelle (paren)dans die vanuit het stralende hof van de Zonnekoning salons, podia en componisten veroverde.
Kort en krachtig: in een menuet beschrijven de dansers in drie bondige frases de letter S of Z, met telkens een sierlijke draai om de rechter- en de linkerhand en tot slot beide handen. En juist omdat het menuet zo beknopt en simpel is, schreven veel componisten er meteen twee, bijvoorbeeld in majeur en mineur, met een herhaling van de eerste om het af te maken. Zie talloze suites, sonates, concerten, opera’s…
Dit menuetje noteerde Bach voor zijn piepjonge zoon Wilhelm Friedemann in een muziekboekje, het Klavierbüchlein, waarmee hij in 1720 begon. Het doel van het Büchlein was tweevoudig: virtuositeit kweken en creativiteit stimuleren, vandaar dat we er stukken vinden van zowel vader als zoon.
BWV 926 past in een cluster van twaalf ‘kleine preludes’ en we weten zeker − wat zeldzaam is bij onderzoek naar Bach − dat het van J.S. zelf is, want het handschrift toont allerlei correcties van zijn hand. De loopjes van snelle zestiende noten net voor het einde, en de doorgaande arpeggios (akkoorden waarvan de noten ná elkaar klinken in plaats van tegelijkertijd, red.) wijzen dan weer naar een derde vaardigheid die elke barokmuzikant onder de knie moest krijgen: improvisatie.
Jong talent
Eens per twee à drie jaar organiseert de Nederlandse Bachvereniging een talentontwikkelingsproject voor jonge, getalenteerde musici tot 18 jaar. In deze projecten staat de uitvoeringspraktijk van Bachs muziek centraal. Zo brengen we jong talent in aanraking met de historische uitvoeringspraktijk en verdiepen we hun inzicht in Bachs muziek. In dit talentontwikkelingsproject werkten we met de toetsenisten van de toekomst. Zeven internationale toptalenten tussen de 10 en 18 jaar werden na audities geselecteerd en volgden twee masterclasses van Siebe Henstra waarin hij de talenten liet kennismaken met Bach, het klavecimbel en barokke speeltechnieken en -stijlen. Ze studeerden elk enkele stukken in uit het Klavierbüchlein für Wilhelm Friedemann Bach, waaronder de Negen Kleine Preludes, BWV 924-932, die Bach schreef om zijn zoon Wilhelm Friedemann beter te leren spelen. De ingestudeerde werken namen de jonge klavecinisten in oktober 2024 op voor All of Bach in het Maltezerhuis in Utrecht.
- BWV
- 926
- Titel
- Prelude in d klein
- Bijnaam
- Praeludium 2
- Instrument
- klavecimbel
- Genre
- klavierwerken
- Serie
- Klavierbüchlein für Wilhelm Friedemann Bach
- Jaartal
- 1720
Achtergrondvideo's
Teksten
Origineel
Vertaling
Credits
-
- Publicatiedatum
- 17 juli 2025
-
- Opnamedatum
- 16 oktober 2024
-
- Locatie
- Maltezerhuis, Utrecht
-
- Klavecimbel
- Adriel González
-
- Instrument
- Titus Crijnen, 1992 naar Johannes Ruckers, 1638
-
- Regie en camera
- Robin van Erven-Dorens
-
- Muziekopname
- Guido Tichelman, Pim van der Lee
-
- Audiomontage en -mix
- Guido Tichelman
-
- Camera
- Martijn van Beenen
-
- Licht
- Ernst-Jan Thieme
-
- Assistent audioregie
- Marloes Biermans
-
- Datahandling
- Brechtje van Riel
-
- Productie
- Lisanne Marlou de Kok
Ontdek
Help ons All of Bach te voltooien
Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!