Mieneke van der Velden

Mieneke van der Velden

‘Dat meisje zou gamba moeten spelen’ was het advies van een goede vriend van mijn ouders. Een betere raad had hij niet kunnen geven: ik kan me geen instrument voorstellen dat beter bij me past. Zo ben ik op 9-jarige leeftijd begonnen, eerst op een sopraan-vedeltje met stalen snaren en fijnstemmers.


Hoewel ik in mijn puberteit heel graag en vaak op een windsurfplank stond, won toch mijn liefde voor de muziek en de gamba en werd me al snel duidelijk dat ik naar het conservatorium wilde. Na te hebben gestudeerd aan het conservatorium van Utrecht ben ik in Den Haag bij Wieland Kuijken terecht gekomen. Zijn lessen inspireren me tot op de dag van vandaag en hebben mij als musicus gevormd. Al jaren geef ik nu zelf les aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam, waar ik Wieland met grote regelmaat citeer.

Het werken met de nieuwe generatie geeft me veel energie, het is een groot voorrecht de studenten te begeleiden in hun ontwikkeling, en voor je het weet zijn zij nieuwe collega’s op je ‘eigen’ podium. Zo speelde ik tijdens de Kunst der Fuge en de Brandenburgse Concerten samen met mijn (oud)studenten.

Ik heb veel plezier in het samenstellen van concertprogramma’s voor conservatoriumprojecten of voor mijn eigen ensemble; vocale muziek staat hierin centraal. Het is een weelde om te kunnen kiezen uit de meest waanzinnige stukken en iedere keer weer een prachtig programma te zien ontstaan: de rijkdom van het gamba-repertoire in verschillende combinaties en stijlen is enorm. Ik prijs me gelukkig dat ik dat meisje was dat gamba zou moeten spelen.

Bekijk deze documentaire met Mieneke over de viola da gamba: