Muzikaal eerbetoon aan de Domstad

Muzikaal eerbetoon aan de Domstad

GRANDIOZE FINALE VOOR UTRECHT 900

Bij een groots feest hoort een grote finale. Op 11 november verzorgen drie Utrechtse topensembles, op initiatief van Holland Baroque en in samenwerking met AVROTROS Vrijdagconcert, een grandioze finale ter ere van Utrecht 900 jaar stadsrechten.

Op deze bijzondere avond worden in een Sint Maarten Parade XL ofwel, de Parade zonder Muren, talloze lichtsculpturen en lampionnen uit alle wijken meegedragen in een grote optocht langs de singels en de wijken van Utrecht. Een feest van licht! Het spectaculaire muzikale vuurwerk van het concert in TivoliVredenburg maakt het lichtspektakel compleet.

 Wereldpremière in grote bezetting
Voor het eerst delen Holland Baroque, de Nederlandse Bachvereniging en het Nederlands Kamerkoor het podium met een internationale solistencast én de kinderen van de Kathedrale Koorscholen uit Utrecht en Suriname. Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt live uitgezonden op NPO Radio 4 en als International European Broadcast en via YouTube in Suriname. 

Muzikaal eerbetoon ‘Utrecht 900’
Centraal in dit feestelijke concert staan twee werken die verwijzen naar de geschiedenis van de stad: het Utrecht Te Deum en het Jubilate van Georg Friedrich Händel. De componist schreef het tweeluik naar aanleiding van het vredesverdrag dat in 1713 in Utrecht werd gesloten. De werken werden officieel voor het eerst uitgevoerd op 13 juli van dat jaar, toen de Vrede van Utrecht na langdurige en moeizame onderhandelingen eindelijk was ondertekend.

De symboliek van Sint Maarten
Speciaal voor dit jubileumconcert heeft componist Erik van der Horst twee nieuwe, actuele liederen geschreven: een Sint Maarten lied en een lied voor de stad Utrecht. Voor de tekst sprak hij met Utrechters over wat Sint Maarten voor hen betekent. Deze nieuwe liederen worden als cadeau aan de stad aangeboden en gaan op 11 november in première tijdens het concert. De ensembles pakken groots uit met een voor barokconcerten uitzonderlijk grote bezetting van orkest, koren en solisten, met de Kathedrale Koorschool uit Suriname als speciale gast.

Een bijzondere verjaardag
Het concert ‘Utrecht 900’ op 11 november aanstaande, wordt voorafgegaan door vele activiteiten in het teken van Sint Maarten en Utrecht 900 jaar stadsrechten.
Sinds 2 juni heeft de stad Utrecht uitbundig zijn 900ste verjaardag op alle mogelijke manieren gevierd. De bijzondere samenwerking van de orkesten en koren benadrukt het succes van Utrecht als muziekstad van Nederland.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via TivoliVredenburg.nl