Lucia Giraudo

Lucia Giraudo

Nooit had ik kunnen dromen dat de liefde voor muziek me zo ver van huis en naar dit prachtige land zou brengen.

Ik kom uit Cordoba, de op één na grootste stad van Argentinië. Ik groeide op in een familie van musici. Mijn vader was dirigent en mijn moeder amateurzanger. Ik herinner me nog goed dat we naar concerten gingen in de concertzaal in Cordoba als mijn vader dirigeerde. In de armen van mijn moeder viel ik dan vaak in slaap, terwijl ik in de verte de muziek van de opera hoorde.

Toen ik zeventien jaar was, kreeg ik een fulltime baan bij het symfonieorkest in mijn stad. Maar het avontuur lonkte en een paar jaar later besloot ik dat ik de wereld wilde en moest verkennen. Ik reisde naar de Verenigde Staten, deed toelating bij een aantal conservatoria en ging klassiek viool studeren aan de Indiana University.

Hier ontmoette ik mijn partner en samen reisden we naar Europa. Ik woonde in Barcelona waar ik barokviool studeerde en in mijn vrije tijd optrad in tangoconcerten. Na een jaar besloten we naar Nederland te verhuizen, omdat hier een aantal van de beste conservatoria voor oude muziek ter wereld zijn. Gelukkig werd ik aangenomen en mocht ik hier studeren!

Na het afronden van mijn masterstudie bij Kati Debretzeni aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, besloot ik mijn angsten te overwinnen en de Nederlandse Bachvereniging aan te schrijven voor een auditie. Sindsdien speel ik regelmatig bij dit ensemble en ben ik zelfs kernlid geworden. Ik moet bekennen dat ik het mooie weer van mijn thuisland mis, maar… een goede ‘stamppot’ op z’n tijd helpt een hoop.