Robert Franenberg

Robert Franenberg

Ik ben geboren in Los Angeles, Californië en begon op tienjarige leeftijd contrabas te spelen toen ik naar de middelbare school ging. Daar hadden we de keuze om in het koor te zingen of een muziekinstrument te leren. In die tijd was ik alleen geïnteresseerd in honkbal en basketbal, dus besloot ik een instrument te leren voor de lol.


Omdat ik niet wist welk instrument ik moest kiezen, stelde mijn moeder de contrabas voor, aangezien ik vrij lang was voor mijn leeftijd. Nadat ik had leren omgaan met dit gigantische instrument, ontdekte ik dat het leuk was om te spelen. In de jaren erna speelde ik in het schoolorkest en de jazzband.

Die periode raakte ik meer geïnteresseerd en serieuzer in het spelen van klassieke muziek. Ik besloot muziek te gaan studeren aan de universiteit, met de droom om ooit in een symfonieorkest te spelen. Tijdens mijn studie hoorde ik opnames van oude muziekgrootheden als Gustav Leonhardt en Frans Brüggen, die een nieuwe klankwereld van klassieke muziek voor me openden. Het inspireerde me om verder te studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

In 1984 werd ik lid van het Rotterdams Philharmonisch Orkest met een parttime contract, waardoor ik later bassist van de Nederlandse Bachvereniging en van het Orkest van de Achttiende Eeuw kon worden. Ik gaf dan wel het heerlijke Californische weer op, maar Nederland heeft mij een rijk en gevarieerd muzikaal leven geboden. Naast muziek hou ik van hardlopen en koken - vooral taarten bakken!

Bekijk dit interview met Robert over de contrabas & violone: