onder leiding van Shunske Sato

Weihnachts-Oratorium

Weihnachts-Oratorium Weihnachts-Oratorium

De achtergrond

Weihnachts-Oratorium

Koninklijke muziek wordt de feestelijke soundtrack bij Kerstmis. Beleef Shunske Sato’s debuut als leider in een van de grote Bachwerken.

Koninklijke muziek als feestelijke soundtrack.“

Met juichende engelen, opgewonden herders en een ferme scheut moederlijke liefde voegde Bach zich in de kersttraditie om Jezus’ komst op aarde muzikaal te ensceneren. Elke cantate op zijn eigen dag, op een drafje tussen Thomas- en Nikolaïkerk voor de ochtenddienst en ’s middags een reprise tijdens de vespers. Voor de muziek kon Bach succesnummers lenen uit eigen werk, zoals een ode aan koningin Maria Josepha, keurvorstin van Saksen. De drie eerste cantates verklanken de verlossende geboorte en de verkondiging aan de herders, gevolgd door het verhaal van Herodes die de drie Wijzen met een list op pad stuurt. Rond Bachs feestelijke noten klinken twee minder gehoorde parels: Dietrich Buxtehudes tedere koraalmotet In dulci jubilo en het eerste deel van een weelderige cantate van Gottfried Heinrich Stölzel.

Bericht van vrijdag 6 november 2020:

Omdat de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober wordt verlengd tot en met medio december, waardoor concertzalen geen tot slechts dertig bezoekers mogen ontvangen, moeten wij u tot onze grote spijt laten weten dat het Weihnachts-Oratorium wordt afgelast. Deze productie zou onder leiding van Shunske Sato plaatsvinden van 7 tot en met 23 december (inclusief repetitieperiode). Er is helaas geen mogelijkheid om deze concertreeks op een ander moment te laten doorgaan.

Kaartkopers die een serie Amsterdam, Naarden of Utrecht hebben gekocht bij de Nederlandse Bachvereniging zijn reeds op de hoogte gebracht van de mogelijkheden tot restitutie. Andere kaartkopers ontvangen informatie van de betreffende concertzalen.

Het concert

Werken en Uitvoering

Werken

JOHANN SEBASTIAN BACH
Weihnachts-Oratorium, BWV 248 (cantate 1, 2, 3 en 6)*

GOTTFRIED HEINRICH STÖLZEL
Ach daß die Hülfe aus Zion über Israel käme

DIETRICH BUXTEHUDE
In dulci jubilo, BuxWV 52

*Vanwege het coronavirus zijn onze concerten ingekort. Van het Weihnachts-Oratorium worden daarom twee van bovengenoemde cantates uitgevoerd. Het programma verschilt per concert.

Uitvoerenden

Nederlandse Bachvereniging
o.l.v. Shunske Sato

Viola Blache, sopraan
Ulrike Malotta, alt
Daniel Johannsen, tenor
Matthias Helm, bas

Beleef meer

Bekijk dit werk op All of Bach

Jauchzet Gott in allen Landen

cantates, BWV 51

Christen, ätzet diesen Tag

cantates, BWV 63