Vrijheid!

Vrijheid!

Pachelbel en Bach in een hoopvol programma

Van Bevrijdingsdag t/m 9 mei speelt de Nederlandse Bachvereniging een programma rond vrijheid en bevrijding. Gastdirigent Lionel Meunier zet daarbij de schijnwerpers op componist Johann Pachelbel, een belangrijke inspiratiebron voor Bach. Meunier: “Ik hoop dat de luisteraar na het concert denkt, wat een pracht”.

Gefascineerd door de muziek van Johann Pachelbel, een grote inspiratiebron voor Johann Sebastian Bach, stelde de Franse dirigent, blokfluitist en zanger Lionel Meunier een uniek programma samen rond het thema vrijheid en bevrijding. Het idee voor dit programma ontstond tijdens de coronacrisis, een tijd waarin mensen snakten naar vrijheid, bevrijding en geluk. Meunier: “Voor mij draagt de combinatie van werken in dit programma een kalm geluksgevoel in zich”. Zowel Bach als Pachelbel schreven een paascantate met als titel Christ lag in Todesbanden. Beide werken gaan over de triomf en bevrijding van Pasen: de dood wordt overwonnen en de vrijheid hervonden. Muziek vol hoop, die de Nederlandse Bachvereniging juist in deze tijd graag uitvoert.

De componist Johann Pachelbel (1653 – 1706) is totaal onderschat volgens Lionel Meunier, die zich jarenlang intensief in zijn oeuvre verdiepte. Meunier: ““De eenvoud die Pachelbels muziek uitstraalt vind ik zeer aantrekkelijk. Hij heeft direct impact, je begrijpt onmiddellijk wat hij wil zeggen, zelfs als je de taal van de gezongen tekst niet kent. Pachelbel schreef korte werken, hij hanteerde de kleine vorm, en alles zit erin. Ik hoop dat de luisteraar na het concert denkt, wat een pracht.”

Programma
uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Lionel Meunier:

Johann Pachelbel
Christ lag in Todesbanden
Canon en gigue
Tröste uns Gott, unser Heiland
Magnificat
Was Gott tut das ist wohlgetan

Johann Sebastian Bach
Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn, BWV Anh. 159/ BWV 1165
Christ lag in Todesbanden, BWV 4

Concerten
Vrijdag 5 mei    - 20.15 uur – Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ
Zaterdag 6 mei - 20.15 uur – Kampen, De Burgwalkerk
Zondag 7 mei   - 15.00 uur – Utrecht, TivoliVredenburg
Dinsdag 9 mei - 20.15 uur – Naarden, Grote Kerk