Mike Fentross

Mike Fentross

speelt theorbe in de Nederlandse Bachvereniging.

De Nederlandse luitist en dirigent Mike Fentross heeft zijn sporen als oude-muziek specialist ruimschoots verdiend. Hij werkt in heel Europa als dirigent, solist en continuospeler, is artistiek leider van het ensemble La Sfera Armoniosa, dirigent van La Sfera Armoniosa Orchestra en doceert hoofdvak luit en basso continuo aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

In 1988 studeerde hij af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij luit pionier Toyohiko Satoh. In 1994 won hij het van Wassenaar Concours met violiste Helene Schmitt. Hij speelde kamermuziek met musici als Yo Yo Ma, Ton Koopman, Janine Jansen, Marion Verbruggen, Sonia Prina, Maria Bajo, Wilbert Hazelzet, Bruce Dickey, Lucy van Dael, Andrew Lawrence King, Philippe Jarousski, Andreas Scholl, Eduardo Lopez Banzo, Skip Sempe en Gerard Lesne.

Dirigent Ton Koopman schreef in het Duitse muziekblad Concerto: Ich habe in Mike Fentross einen unglaublich begabten Continuospieler gefunden. Ich kenne keinen der so intelligent, so musikalisch Continuo spielt.

In 2010 dirigeerde hij in het Concertgebouw Monteverdi’s Mariavespers in een produktie met het Nederlands Kamerkoor. De Volkskrant kopte naar aanleiding van dit concert: ‘Dirigent Fentross steekt met partituur van Mariavespers Caravaggio naar de kroon’. De eerste dirigeerbeurt van Mike Fentross bij het Nederlands Kamerkoor was een eclatant succes.

Mike Fentross dirigeerde o.a. in het Concertgebouw in Amsterdam, het Haydnfestival in Eisenstadt, Paradiso, Festival van Vlaanderen, Festival d'Ambronay, Festival Oude Muziek Utrecht, Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, Monteverdi Festival Cremona, Festival de Musica Portico de Zamora, Festival Musica Antiqua Brugge, Vantaa Early Music Festival, Oosterpoort Groningen, Muziekcentrum Enschede, Bayreuth Barock en Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

In 2017 dirigeerde hij een Purcell programma in de Philharmonie van Essen. De cd verscheen dit jaar op het label Challenge Records International en werd met veel lof in de pers ontvangen. Dit jaar verscheen tevens een luit solo cd met nieuw ontdekte muziek van John Dowland.