

Menuet in G groot en g klein
BWV Anhang 114-115 uitgevoerd door Shuxian Ding
Maltezerhuis, Utrecht
Achter de muziek
Gekoesterd, om niet te vergeten
Het allerbekendste stukje van… Petzold
Van Anna Magdalena Bach hebben we geen portret meer, en haar biografie is niet meer dan een schets. Niet gek dus dat haar handschrift – kopieën van Johann Sebastians solowerken voor viool en cello, verschillende andere afschriften, en haar twee Notenbüchlein – tot in de kleinste details is bestudeerd. Vooral het Büchlein omvat een bonte collectie: muziek van vader Bach en de kinderen, maar ook stukken van buiten de familie. Kunnen we iets leren uit haar pennenstreken? Welke rol speelde ze in het familiebedrijf? En hebben de werken die ze noteerde iets te zeggen over wie ze was? De mysteries zijn nog lang niet allemaal opgelost.
Een ding is wel duidelijk: niemand met de naam Bach schreef het kleine werkje dat Shuxian Ding hier speelt. Anna Magdalena kopieerde twee menuetten (BWV Anhang 114 & 115) uit een uitgebreide suite van Christian Petzold, een man die je gerust een vertrouweling van de Bachs mag noemen. Die banden waren muzikaal én zakelijk, want Petzold hielp bij de verkoop van Partita BWV 826.
Aan het begin van zijn carrière trok Petzold naar Praag en Wenen om daar ‘voorname Meesters te beluisteren, en met hen te converseren.’ Gesprekken die blijkbaar een succes werden, want terug in Dresden had hij ruim voldoende bagage voor een plaatsje in de hofkapel in Dresden. Daar speelde en componeerde hij naast sterren als violist Pisendel en bassist Zelenka, met wie hij in 1714-16 op tournee ging naar Parijs en Venetië. Vanaf 1703 zat Petzold bovendien al vast achter het orgel van de Dresdener Sophienkirche, waar hij in 1720 het nieuwe instrument van Silbermann inwijdde met een grootse cantate. En we weten ook dat hij op dat legendarische orgel twee van Johann Sebastian Bachs orgelconcerten heeft uitgevoerd. Tijdgenoten rekenden hem tot de besten van het beste, maar ons rest maar bitter weinig Petzold. Behalve dan dit menuet, hét menuet, dat eeuwenlang aan de grote Thomascantor Bach werd toegeschreven… het lot heeft soms een wonderlijke wil.
Jong talent
Eens per twee à drie jaar organiseert de Nederlandse Bachvereniging een talentontwikkelingsproject voor jonge, getalenteerde musici tot 18 jaar. In deze projecten staat de uitvoeringspraktijk van Bachs muziek centraal. Zo brengen we jong talent in aanraking met de historische uitvoeringspraktijk en verdiepen we hun inzicht in Bachs muziek. In dit project werkten we met de toetsenisten van de toekomst. Zeven internationale toptalenten tussen de 10 en 18 jaar werden na audities geselecteerd en volgden twee masterclasses van Siebe Henstra waarin de talenten liet kennismaken met Bach, het klavecimbel en barokke speeltechnieken en -stijlen. Ze studeerden elk enkele stukken in uit het Klavierbüchlein für Wilhelm Friedemann Bach, waaronder de Negen Kleine Preludes, BWV 924-932, die Bach schreef om zijn zoon Wilhelm Friedemann beter te leren spelen. De ingestudeerde werken namen de jonge klavecinisten in oktober 2024 op voor All of Bach in het Maltezerhuis in Utrecht.
- BWV
- 114-115 Anhang
- Titel
- Menuet in G groot and g klein
- Instrument
- klavecimbel
- Genre
- klavierwerken
- Serie
- Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach
- Bijzonderheden
- Deze menuetten zijn lang aan Johann Sebastian Bach toegeschreven, maar zijn gecomponeerd door Christian Petzold (1677 – 1733)
Achtergrondvideo's
Teksten
Origineel
Vertaling
Credits
-
- Publicatiedatum
- 1 mei 2025
-
- Opnamedatum
- 16 oktober 2024
-
- Locatie
- Maltezerhuis, Utrecht
-
- Klavecimbel
- Shuxian Ding
-
- Instrument
- Titus Crijnen, 1992 naar Johannes Ruckers, 1638
-
- Regie en camera
- Robin van Erven-Dorens
-
- Muziekopname
- Guido Tichelman, Pim van der Lee
-
- Audiomontage en -mix
- Guido Tichelman
-
- Camera
- Martijn van Beenen
-
- Licht
- Ernst-Jan Thieme
-
- Assistent audioregie
- Marloes Biermans
-
- Datahandling
- Brechtje van Riel
-
- Productie
- Lisanne Marlou de Kok
Ontdek
Help ons All of Bach te voltooien
Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!