Liebster Jesu, wir sind hier

Liebster Jesu, wir sind hier

BWV 730 uitgevoerd door Erwin Wiersinga
Stiftskirche St. Georg, Goslar-Grauhof

Achter de muziek

Verhaal
Verhaal
Achtergrondvideo's
Achtergrondvideo's
Credits
Credits

Simpele plechtstatigheid

Een diep verlangen koerst met vaste tred naar vervulling

Soms kan eenvoud bedrieglijk zijn. De melodie die Bach hier bewerkt, hoort bij een nederig, ingekeerd gebed van Tobias Clausnitzer. Het lied bestaat uit maar twee korte frases, en de tweede helft van beide frases is ook nog eens identiek. Maar toch biedt de melodie zoveel mogelijkheden dat Bach er meerdere, korte orgelvoorspelen van heeft gemaakt. In zijn Orgelbüchlein (1708-1717) nam hij twee verschillende bewerkingen op, die voor een meer of minder vaardig organist uitkomst konden bieden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de twee los overgeleverde bewerkingen, BWV 730 en BWV 731. BWV 730 houdt het vooral bij simpele plechtstatigheid, al nemen naar het einde toe de versieringen toe. Bach onthield zich hier van de ‘inventieve’ tussenspelen waaraan hij zich in zijn vroege jaren tot ergernis van zijn opdrachtgevers nogal eens te buiten ging. Het resultaat is een koraalvoorspel dat de tekst volkomen recht doet: een diep verlangen koerst met vaste tred naar vervulling. Organist Erwin Wiersinga zou zich zelfs kunnen voorstellen dat bij deze bewerking werd gezongen, en dan op vrij langgerekte noten, zoals door invloed van het piëtisme wel gebeurde in de Lutherse kerk. De versieringen zorgden ervoor dat het voor de organist ook nog interessant bleef.

BWV
730
Titel
Liebster Jesu, wir sind hier
Instrument
orgel
Genre
orgelwerken
Jaartal
1708?
Stad
Weimar?
Bijzonderheden
De bewerking behoort tot de groep van enkele tientallen verspreide orgelkoralen die niet kunnen worden herleid tot een ontstaansdatum of bestemming.

Achtergrondvideo's

Organist Erwin Wiersinga

“Je ziet bij Bach een aantal vormen van het verfraaien van koraalzettingen en dit stuk is daar heel mooi voorbeeld van.”

Teksten

Origineel

Vertaling

Credits

  • Publicatiedatum
    2 juni 2017
  • Opnamedatum
    25 augustus 2015
  • Locatie
    Stiftskirche St. Georg, Goslar-Grauhof
  • Organist
    Erwin Wiersinga
  • Orgel
    Christoph Treutmann, 1731
  • Regie en montage
    Onno van Ameijde
  • Camera
    Maarten van Rossem, Onno van Ameijde
  • Muziekopname, montage en mix
    Holger Schlegel
  • Interview
    Onno van Ameijde
  • Productie
    Jessie Verbrugh

Help ons All of Bach te voltooien

Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!