Fantasia super:Valet will ich dir geben

Fantasia super:Valet will ich dir geben

BWV 735 uitgevoerd door Erwin Wiersinga
Stiftskirche St. Georg, Goslar-Grauhof

Achter de muziek

Verhaal
Verhaal
Achtergrondvideo's
Achtergrondvideo's
Credits
Credits

100% Bach?

Dit stuk is een whodunit voor musicologen

Bach herschrijven is van alle tijden. Bach zelf herschreef zijn eigen muziek al. Soms was er een precieze gelegenheid en soms schaafde hij een ouder stuk simpelweg bij omdat zijn smaak was veranderd. Lang niet altijd is bovendien duidelijk wie wat wanneer deed met een stuk van Bach. Minstens een eeuw lang waren Bachs orgelwerken gewoon gebruiksmuziek voor andere organisten.

Ook van deze fantasie over het koraal ‘Valet will ich dir geben’ bestaat een vroege variant (BWV 735a). Vooral het laatste kwart daarvan is helemaal anders. Deze vroege versie is opgetekend in een bron van vóór 1710. Van de late versie, die organist Erwin Wiersinga hier speelt, zijn geen bewaarde bronnen uit Bachs tijd. Wel zijn er vermeldingen van een - inmiddels verloren - manuscript dat naar verluidt door Bach zelf zou zijn geschreven.

Zo is het ook voor de uitvoerende en luisteraar een kwestie van wikken en wegen. Is de laatste versie die we hier horen inderdaad Bachs eigen revisie, zoals lang werd gedacht? Niet alle veranderingen zijn per se verbeteringen, en ook het maken van een geheel nieuw einde is atypisch. Of is het misschien toch een negentiende-eeuwse bewerking, gemaakt door een organist uit Mendelssohns omgeving? De vondst van een kopie van de late versie in de hand van de Neurenbergse organist Leonhard Scholz (1720-1798), die ook veel andere orgelwerken van Bach voor eigen gebruik aanpaste, sluit dat nu uit, maar de hamvraag blijft: is BWV 735 100% puur Bach? 

BWV
735
Titel
Fantasia super: Valet will ich dir geben
Instrument
orgel
Genre
orgelwerken
Jaartal
onbekend, waarschijnlijk een vroege compositie
Stad
Weimar?
Bijzonderheden
BWV 735a is een vroege variant van vóór 1710.

Achtergrondvideo's

Organist Erwin Wiersinga

“Erwin Wiersinga gebruikt het 32-voet tongwerk optimaal in deze koraalfuga.”

Teksten

Origineel

Vertaling

Credits

 • Publicatiedatum
  18 maart 2016
 • Opnamedatum
  25 augustus 2015
 • Locatie
  Stiftskirche St. Georg, Goslar-Grauhof
 • Organist
  Erwin Wiersinga
 • Orgel
  Christoph Treutmann, 1731
 • Cameraregie en montage
  Onno van Ameijde
 • Camera
  Maarten van Rossem, Onno van Ameijde
 • Muziekproductie, montage en mix
  Holger Schlegel
 • Interview
  Onno van Ameide
 • Productie
  Jessie Verbrugh

Help ons All of Bach te voltooien

Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!