Prelude en fuga in a klein

Verhaal
Achtergrondvideo's

Spectaculaire virtuositeit

Bach biedt vermaak voor prinsen en hovelingen, maar wel met een subversief glimlachje.

Bach was, zeker aan de grote hoven zoals Dresden en Berlijn, vooral bekend om zijn vingervlugge klavecimbelspel en improvisatietalent. Wat en hoe hij precies speelde weten niet, maar een werk als dit geeft een idee. Bach laat hier de speler “voortdurend op het instrument op en neer lopen of springen”. En precies zo karakteriseerde biograaf Johann Nikolaus Forkel Bachs jeugdwerken in 1802. En ook op een later werk als deze Prelude en fuga in a klein is die omschrijving goed van toepassing.

Bachs echte improvisaties zijn uiteraard verdwenen, maar werken zoals deze komen in de buurt van hoe ze hebben geklonken. Dit soort composities zijn niet altijd de meest subtiele. Want zoals altijd in Bachs tijd werd de muzikale stijl aangepast aan de locatie en gelegenheid. En het vermaak van prinsen en hovelingen bestond nu eenmaal deels uit muzikale wedstrijdjes, uitdagingen, en spectaculaire virtuositeit. Bach bleef Bach natuurlijk, en het stuk hier is formeel een prelude en fuga, maar in feite klinkt BWV 894 als een virtuoos concert waaruit het langzame middendeel is verdwenen. In de prelude wordt de openingsmelodie afgewisseld met steeds virtuozere passages. Daarna gaat de fuga zonder oponthoud verder met het “eeuwig lopen en springen”. Bijna alsof Bach de vraag naar spektakel beantwoordt door, met een subversief glimlachje, dan maar alle rust weg te nemen.

BWV
Prelude en fuga in a klein
Instrument
Klavecimbel
Genre
klavierwerken
Jaartal
Stad
Weimar/Köthen/Leipzig
Bijzonderheden
Zowel de prelude als de fuga gebruikte Bach later voor zijn Tripelconcert, BWV 1044.

Achtergrondvideo's

Harpsichordist Menno van Delft

“Menno van Delft on one of his favourite pieces by J. S. Bach.”

Teksten

Origineel

Vertaling

• Release date
    15 April 2016
  • Recording date
    17 October 2015
  • Location
    Concertgebouw, Amsterdam
  • Harpsichordist
    Menno van Delft
  • Harpsichord
    Geert Karman after J.H. Gräbner, 1774
  • Film director and editor
    Dick Kuijs
  • Music production, editing and mix
    Everett Porter
  • Camera
    Martine Rozema, Caroline Nutbey
  • Studio assistent
    Marijn Kooy
  • Gaffer
    Tim Groot
  • Producer concert
    Imke Deters
  • Producer
    Jessie Verbrugh
  • Interview
    Gijs Besseling, Kasper Koudenburg
Help ons All of Bach te voltooien Help ons All of Bach te voltooien

Help ons All of Bach te voltooien

Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!