Vater unser im Himmelreich

Vater unser im Himmelreich

BWV 682 uitgevoerd door Reitze Smits
Lutherse Kerk, Den Haag

Achter de muziek

Verhaal
Verhaal
Achtergrondvideo's
Achtergrondvideo's
Credits
Credits

Frivole genoegens in het Onze Vader

Bach paste de nieuwste buitenlandse snufjes toe om Luthers loodzware boodschap te illustreren.

Deze koraalbewerking vraagt om een groot orgel; met twee manualen (klavieren) en pedaal. Door de twee daarop vertolkte melodiestemmen en een baspartij ontstaat in feite de vorm van een triosonate. De originele liedmelodie wordt zo uitbundig verfraaid dat die nauwelijks nog waarneembaar is. Maar vrolijkheid bieden die aan de Franse barokmuziek ontleende tierlantijnen niet. Op een ondergrond van doorgaande basnoten omknellen de twee bovenstemmen elkaar in een zwoegende canonische wurggreep waaruit kan worden opgemaakt dat dit gebed geen sinecure is. In Luthers tekst, bestaande uit negen zesregelige coupletten waarvan het Nederlandse ‘Onze Vader’ slechts ultrakort de hoofdpunten samenvat, wordt flink uitgeweid over de begrippen lijden, schuld, geduld, en gehoorzaamheid. De aaneenschakeling van moeizaam hikkende figuren en chromatische motiefjes zorgde ervoor dat de achttiende-eeuwse gelovige die achterliggende betekenislaag niet uit het oog verloor. Maar dat Bach er tegelijkertijd een razend moeilijke compositie van maakte, met referenties aan de nieuwste buitenlandse snufjes, zal de kenners tegelijkertijd een frivool genoegen hebben bezorgd.   

Clavier-Übung
Bach publiceerde in Leipzig tussen 1731 en 1741 vier delen Clavier-Übung, een titel die Johann Kuhnau, zijn voorganger als Thomascantor, al eerder had gebruikt voor soortgelijke bundels met werk voor orgel en klavecimbel. De composities zijn zeer verschillend van aard en hebben, anders dan de titel doet vermoeden, een hoge moeilijkheidsgraad. Alle op dat moment gangbare stijlen, genres en technieken voor klavecimbel en orgel laat Bach de revue passeren, maar dan in de superieure vorm waar alleen hij het patent op had. 

Clavier-Übung I (1731) bevat de zes partita's, BWV 825-830, Clavier-Übung II (1735) het Concerto nach italienischem Gusto, BWV 971 en de Ouverture nach französischer Art, BWV 831, en Clavier-Übung IV (1741) de Goldbergvariaties, BWV 988. Clavier-Übung III (1739) is als enige en omvangrijkste deel bestemd voor orgel en bevat voornamelijk koraalbewerkingen, dat wil zeggen orgelpreludes gebaseerd op Lutherse kerkliederen. Van ieder koraal maakte Bach twee versies: een voor groot orgel en een voor een kleiner orgeltype. De meeste koralen verwijzen naar de zes pijlers van de catechismus. Het is onduidelijk of Bach ze ook tijdens de dienst speelde, of dat hij er misschien voor eigen gebruik zijn muzikale ideeën in uitwerkte, zonder zicht op een publieke uitvoering.

BWV
682
Titel
Vater unser im Himmelreich
Instrument
orgel
Genre
orgelwerken
Serie
Clavier-Übung III
Jaartal
1739
Stad
Leipzig

Achtergrondvideo's

Organist Reitze Smits

“J+S+B+A+C+H = 41Reitze Smits laat horen wat er in maat 41 gebeurt.”

Teksten

Origineel

Vertaling

Credits

 • Publicatiedatum
  16 mei 2014
 • Opnamedatum
  29 november 2013
 • Locatie
  Lutherse Kerk, Den Haag
 • Organist
  Reitze Smits
 • Registrant
  Arjan de Vos
 • Orgel
  Johann Heinrich Hartmann Bätz, 1762
 • Productie
  Frank van der Weij
 • Cameraregie
  Jan Van den Bossche
 • Directors of photography
  Jorrit Garretsen, Sal Kroonenberg
 • Muziekproductie, montage & mix
  Holger Schlegel
 • Beeldmontage
  Dylan Glyn Jones
 • Kleurcorrectie
  Jef Grosfeld
 • Productie-assistentie
  Imke Deters, Zoë de Wilde

Help ons All of Bach te voltooien

Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!