Nun komm, der Heiden Heiland

Nun komm, der Heiden Heiland

BWV 661 uitgevoerd door Leo van Doeselaar
Waalse Kerk, Amsterdam

Achter de muziek

Verhaal
Verhaal
Achtergrondvideo's
Achtergrondvideo's
Credits
Credits

Licht in de wereld

In de finale van de 'Nun komm, der Heiden Heiland'-trilogie laat Bach het licht van alle kanten schijnen

Om zijn trilogie over het koraal Nun komm, der Heiden Heiland af te sluiten, kon Bach niet anders dan stralen – ook al omdat het orgel na de eerste adventszondag een tijdje moest zwijgen. Na een stille bewerking (BWV 659) en een nogal getormenteerde (BWV 660), is het hoopvolle verhaal met deze juichende versie als het ware af. En zoals vaker bij Bachs trilogieën klinkt het koraal hier in de bas, als fundament van een luid plenum. Het drieluik vormt in al zijn variatie zo’n mooie eenheid dat Bach-leerling Johann Christian Kittel het in zijn eigen lessen als voorbeeld gebruikte, en hij was ongetwijfeld niet de enige.
Voordat de bas in volle glorie de melodie inzet, bouwt Bach een afwisselende fuga. De contouren van de koraalmelodie vallen nog net te herkennen in het thema, dat op twee manieren terug blijft komen: rectus (‘gewoon’) en inversus (in omkering, alle stappen die in de oorspronkelijke melodie omhoog gaan, gaan nu naar beneden en omgekeerd). Net na de tweede koraalfrase gebeurt dat voor het eerst, gevolgd door een herneming van eerder materiaal, nu óók ‘ondersteboven’). Boven de laatste zin van het koraal klinken de ‘rechte’ en omgekeerde versie van het thema zelfs tegelijk, misschien wel om het licht in de tekst ‘Der Glaub’ bleibt immer im Schein’ uit te beelden.

18 Choräle/Leipziger Choräle, BWV 651-668
In de laatste tien jaar van zijn leven verzamelde en vervolmaakte Bach een reeks koraalbewerkingen, vermoedelijk met het plan ze, net als het derde deel van de Clavier-Übung in 1739, in druk te laten verschijnen. Het gaat om een selectie van zijn composities uit veel vroegere jaren, toen hij in Weimar, Arnstadt en Mühlhausen als organist werkzaam was. De verzameling werd bekend onder de noemer 18 Choräle of Leipziger Choräle. Overigens is 18 koralen een misleidende titel. De set bevatte oorspronkelijk 17 stukken. Het achttiende, Vor deinen Thron tret ich (BWV 668), is later aan Bachs manuscript toegevoegd.

BWV
661
Titel
Nun komm, der Heiden Heiland
Instrument
orgel
Genre
orgelwerken
Serie
18 Choräle (orgel)
Jaartal
eerste versie (BWV 661a) in handschrift 1714-17, handschrift BWV 661 1739-42
Stad
Weimar/Leipzig
Bijzonderheden
BWV 661a is een vroegere versie met een iets andere notatie.

Achtergrondvideo's

Organist Leo van Doeselaar

“Leo van Doeselaar trekt alle registers open in de laatste koraalbewerking van 'Nun komm, der heiden Heiland'.”

Teksten

Origineel

Vertaling

Credits

 • Publicatiedatum
  16 januari 2015
 • Opnamedatum
  23 juni 2014
 • Locatie
  Waalse Kerk, Amsterdam
 • Organist
  Leo van Doeselaar
 • Orgel
  Christian Müller, 1734
 • Productie
  Frank van der Weij
 • Cameraregie
  Jan Van den Bossche
 • Directors of photography
  Sal Kroonenberg, Ruben van den Broeke
 • Grip
  Antoine Petiet
 • Muziekproductie, montage en mix
  Holger Schlegel
 • Beeldmontage
  Dylan Glyn Jones
 • Kleurcorrectie
  Jef Grosfeld
 • Productie-assistentie
  Marco Meijdam, Zoë de Wilde

Help ons All of Bach te voltooien

Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!