Wir Christenleut

Wir Christenleut

BWV 710 uitgevoerd door Theo Jellema
Stiftskirche St. Georg, Goslar-Grauhof

Achter de muziek

Verhaal
Verhaal
Achtergrondvideo's
Achtergrondvideo's
Credits
Credits

Twee werelden

De bedrukte koraalmelodie tempert de vreugde

“Less jolly than the text might lead one to expect.” Zo omschrijft Peter Williams, de schrijver van het onvolprezen boek The Organ Music of J.S. Bach, deze bewerking van een kersthymne. En dat is maar al te waar. Maar waar zit hem zoiets nou in? De oude koraalmelodie waarvoor de Saksische hofpredikant Kaspar Füger eind zestiende eeuw zijn blije tekst schreef, staat om te beginnen in een mineurtoonsoort. Een erg avontuurlijke melodie is het ook al niet, want het ietwat bedrukte deuntje omspant niet meer dan vijf opeenvolgende tonen. In deze bewerking klinkt het in het pedaal. De blijdschap moet komen van de twee rijk geornamenteerde bovenpartijen. Zij krijgen met hun drukke geschetter weliswaar steeds even de overhand als het pedaal er met tussenpozen het zwijgen toe doet. Maar dat is telkens maar voor even, de twee werelden komen niet nader tot elkaar. En Bach is geen voorstander van een herhaling van zetten. Na twee minuten heeft hij gezegd wat er te zeggen valt.

Kirnbergerschen Sammlung, BWV 690-713
Bach heeft veel van zijn composities gekoesterd. Hij zorgde dat ze werden gebundeld of gerecycled en als het even kon werden uitgegeven. Maar er zijn ook stukken die achter het net visten. Zoals de vierentwintig vroege orgelcomposities die bekend geworden zijn als de Kirnbergerschen Sammlung. We danken de overlevering van deze werken aan Bachs student Johann Kirnberger, die na de dood van zijn leermeester onder meer vierentwintig orgelcomposities verzamelde. Wat het meest opvalt aan deze collectie is het gebrek aan samenhang. De enige overeenkomst is dat alle werken zeer waarschijnlijk stammen uit de periode vóór 1710.

BWV
710
Titel
Wir Christenleut
Instrument
orgel
Genre
orgelwerken
Serie
Kirnbergerschen Sammlung (orgel)
Jaartal
vóór 1710
Stad
Mühlhausen of Weimar

Achtergrondvideo's

Organist Theo Jellema

“Dit stuk is alleen maar blij en feestelijk.”

Teksten

Origineel

Vertaling

Credits

  • Publicatiedatum
    24 december 2016
  • Opnamedatum
    24 augustus 2015
  • Locatie
    Stiftskirche St. Georg, Goslar-Grauhof
  • Organist
    Theo Jellema
  • Orgel
    Christoph Treutmann, 1731
  • Regie en montage
    Onno van Ameijde
  • Muziekopname, audiomontage -en mix
    Holger Schlegel
  • Camera
    Maarten van Rossem, Onno van Ameijde
  • Interview
    Onno van Ameijde
  • Productie
    Jessie Verbrugh

Help ons All of Bach te voltooien

Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!